Ko je bila Baba Višnja

Baba Višnjina ulica


Celo svoje detinjstvo , školovanje, pa sve do današnjih dana, proveo sam na Vračaru.
I ja sam se , kao i većina Beograđana više puta pitao ko je ta Baba Višnja i kako je zaslužna bila da i ulicu po njoj nazovu. Ako i vas to isto zanima, evo jedne pričice.






Višnja Urošević, poznatija pod imenom Baba Višnja
(?-1817), majka je kneza  Miloša Obrenovića.Višnja je imala dva braka i šestoro dece.
Tačno prezime, mesto i datum rođenja baba Višnje nisu poznati. Međutim, prema antropologu, Radomiru M. Iliću,
„O ljubićskim selima – Antropogeografska proučavanja“ (Srpski etnografski zbornik, Srpska kraljevska akademija 1903), baba Višnja, majka knjaza Miloša Obrenovića, rođena je u selu Donja Trepča, u zaseoku Orlovak, u porodici Urošević.

Tome u prilog govori i spomenik njenom bratu Dimitriju Uroševiću, na starom groblju u Brusnici, na kome stoji-     ”Zdje počivajet rab Boži Dimitrije Uroševič, ujak gospodara Miloša. Prestavi se N 1821 m dekemvri 26”.  Nije poznato da je u Brusnici bilo Uroševića, ali je poznato da se nakon smrti svog drugog muža, Teodora Mihailovića, Višnja sa decom iz drugog braka vratila u Brusnicu, kod svog sina iz prvog braka Jakova. 
Prema čibučkim tevterima Rudničke nahije iz 1823. godine, Donja Trepča je bila jedino selo u nahiji gde je zabeleženo prezime Urošević.

Po pojedinim usmenim predanjima, Višnja je rođena u selu Gornja Gorevnica ili Gornja Trepča i prezivala se Gojković.

Višnja se 1765. udala za Obrena Martinovića, s kojim je imala troje dece: Jakova, Milana i Stanu. Obren je umro oko 1780. godine.
Miloš Obrenović-Teodorović
Drugi suprug baba Višnje bio je Teodor (Toša) Mihailović. I sa njim je takođe imala troje dece: Miloša (1780-1860.), Jovana i Jevrema. Sva trojica su rođeni u selu Gornja Dobrinja kraj Požege. Teodor je umro 1802. godine.   

Dakle možemo primetiti da su deca koja su rođena sa prezimenima Martinović i Mihailović, iz nekog razloga preinačila  prezimena po očevim imenima, pa su tako deca iz prvog braka postali Obrenović a iz drugog Teodorović.
Posle nekog vremena, Jakov i Milan su pozvali sebi u Brusnicu, majku Višnju sa decom iz drugog braka. Iako od drugog oca, Miloš, Jovan i Jevrem usvajaju prezime svoje polubraće po majci ĆObrenović, s tim da se njima na prezime Obrenović dodaje i Teodorović, po njihovom ocu.
Baba Višnja je umrla 18. juna 1817. godine, pred sam kraj Drugog srpskog ustanka. Sahranjena je u dvorištu manastira Vraćevšnica u blizini Gornjeg Milanovca, gde joj je podignut spomenik 1901. godine.
U Beogradu, Baba Višnjina ulica dobila je ovaj naziv još 1. januara 1900. godine. 
Godine 1946. deo Baba Višnjine ulice, od Krunske do Bulevara kralja Aleksandra, izdvojio se i dobio naziv Golsvordijeva ulica.    

Baba Višnjina ulica nekad
Zanimljivo je još i da Naselje Višnjica u Beogradu, nosi isto naziv po Baba Višnji.




CONVERSATION

0 коментара:

Постави коментар

Hvala na Vasem misljenju