ZAŠTO JE PETAR I KARAĐORĐEVIĆ NAJVOLJENIJI SRPSKI KRALJ ( I deo)

Živeo je za Srbiju


Ovih je dana stogodišnjica od čuvene bitke na Kajmakčalanu i početka oslobađanja Srbije od okupatora. Tim povodom, želeo sam da se prisetimo lika i dela Kralja Petra I, najvoljenijeg kralja i najvećeg srpskog patriotu i rodoljuba.
Kralj Petar I
Velikog vojskovođu, dobročinitelja i prijatelja naroda.
Iz nekog razloga,u prošlosti se malo toga moglo čuti i učiti o njemu.

Kralj Petar Prvi Karađorđević, ujedinitelj srpskog naroda, opevan u narodnim pesmama kao Petar Mrkonjić – u narodu prozvan Čika Pera, još za života je postao legenda zbog lične hrabrosti, poštenja, ali i izgradnje Srbije kao moderne i najmoćnije države na Balkanu.

Vraćamo uspomene na „njegovo veličanstvo svetog starca“, kako su ga nazivali Francuzi, posle proboja Solunskog fronta. A Srbi mu ostavili pesmu: „Čika Pera jaše konja bela, za njim ide Srbadija cela“.

Kakav je  zaista bio Kralj Petar, vidi se po imenu koje su mu hroničari vremena u kome je pridigao Srbiju, poveo je u zbeg i vratio se kao njen oslobodilac, pripisali - Istinski narodni vođa.

Deo ovog odgovora sačuvan je i u beleškama o danu kada je stupio na presto Srbije, 1903. godine.
       „Prvog jutra, posle krunisanja, kralja su sačekala dvorska kola. Počasna pratnja oficira i gardista. Skroman i pošten, ljubazno, ali odsečno, nije pristao na ovu počast.“

- Vratite se u kasarnu, gospodine kapetane - rekao je. - Meni pratnja nije potrebna. U kasarni ćete, svakako, imati pametnijeg posla.
Oficir je morao da posluša naređenje. Salutirao je, i udaljio se sa vojnicima.

- Četiri vojnika da besposliče dok se ja vozim. Ne. To mora da prestane. Neka svako vrši svoj posao, a kočijaš i sam zna gde treba da tera - objasnio je Kralj, pomalo ljut.

U zabeleškama još nalazimo da je ustajao rano. Jahao, a zatim bez pratnje, polazio u grad i okolinu. Na ulici, pijacama, u trgovinama i kafanama razgovarao je sa narodom. Mnogi ga lično nisu poznavali. Mnogi ga nisu ni prepoznali. On je želeo, tako, da sazna pravo stanje i raspoloženje ljudi. Jednom je, dok se odmarao u Topčideru, uz njega na klupu seo i neki seljak. Reč po reč, seljak se po običaju, okomio na vladu.


- Mislio sam, moj gospodine, da će biti bolje kada dođe ovaj novi kralj - obratio se Petru Prvom, ne znajući s kim razgovara. - A, ono, ništa. Za seljaka nema pravde. Nije je bilo, niti će je biti.

Potekla je priča i muka o položaju seljaka. Kralj je slušao.

- U pravu si - rekao je. - Promenićemo to. Srbija počiva na seljaku. Ako on poklekne, i Srbija će.

Tako je, beleži Stojan Jovanović, jedan od kraljevih ađutanata, običan i jednostavan bio kralj Petar. Smatrao je sebe slugom naroda. Čim je krunisan i stigao u dvor, uveo je kontrolu svih rashoda.
Sa jelovnika je izbacio specijalitete stranih kuhinja i naredio da se pripremaju isključivo srpska jela, jeftinija. A kada je išao na put, da bi se prištedelo, nije dozvolio da se kuva. Čak ni za njegove sinove. Njima, naslednicima, Đorđu i Aleksandru, uplaćivao je skroman obrok u obližnjem hotelu.

Za svoje krunisanje, nalazimo u beleškama, naredio je da se izradi kruna od bronze prvog Karađorđevog topa. Nije želeo ukrasno drago kamenje na kruni. Tražio je da sva odela za članove njegove porodice, i za svečane i druge prilike, budu sašivena od srpskih štofova. Ukinuo je svaku raskoš na dvoru, pa je i pripreme, osim državničkih poseta, plaćao od sopstvene apanaže.

- Zemlja je siromašna i zadužena - govorio je. - Dosta je ovaj narod grcao pod teretom dvorskih i državnih troškova. Krajnje je vreme da se to promeni.

Parama sa svoje „civilne liste“ izdržavao je dvor, osoblju davao plate i penzije. Nagrađivao najbolje đake i studente. Svojim parama je plaćao i pranje rublja. Nabavio je skroman automobil i odredio najnižu kvotu za mesečni trošak prevoza od „celih“ 700 dinara.

O tome svedoče i sačuvane blagajničke beleške. Iz njih se vidi da je pomagao bolesnim i siromašnima. Darinki Živković iz Smedereva dao je za lečenje 300 dinara. A Anki Dabić dao je za nabavku šivaće mašine ćerki - 520 dinara. Ali, kada mu je sin Aleksandar, preko rođaka Nikolajevića, zatražio 2.000, nije mu dao. Blagajniku je odgovorio, ljutito:

- Ne dam. Molim te, lepo, na šta on troši toliki novac, kad ništa ne plaća. Ovde, u dvoru, ima sve.

Razgovor je slušao stariji kraljev sin Đorđe, koji je deo razgovora zabeležio u memoarima

- Naš otac bio je prava čuvarkuća. Od njega je štedljiviji, možda, bio samo Lazar Pačuo, ministar finansija, koga smo zvali „Kir Janja na kub“ - pričao je Đorđe.

Od svoje apanaže kralj Petar je punih sedam godina otkupljivao i njive u Topoli. Na njima je pridigao Zadužbinu na Oplencu. Crkvu Svetog Đorđa zidao je punih pet godina (od 1910. do 1915). Svojim novcem plaćao je gradnju i crkve i kuće. I zasade vinograda. I zidanje podruma za vino.

- Ne gradim i ne sadim da nosim u grob - govorio je. - Ostaće narodu. Ako ovi, moji, ne budu domaćini, narod će znati šta će.

Akademik prof. dr Dragoljub Živojinović, posvećenik života i vladanja kralja Petra Prvog Karađorđevića, govoreći povodom sedamdesetogodišnjice smrti čiča Pere, preneo je, kako je kazao, znamenite, ali malo poznate kraljeve reči, koje je izgovorio prilikom punoletstva sina Đorđa: „Bez ljubavi narodne, slabi su prestoli zemaljski.“

STEPO, DOLAZIM NA FRONT

VRHOVNI komandant Srbije u dva rata s Turskom i jedan s Bugarskom, u Velikom ratu zbog starosti kralj Petar je prepustio komandu sinu Aleksandru. Ali, kada se krvarilo na drinskom bojištu 1914, javio se vojvodi Stepi Stepanoviću:

- Stepo, ja dolazim na front.
Vojvoda mu je odjavio:

- Ne dolazite, molim vas. Vojska psuje. Vas. Državu. Mene.

Stari kralj nije prihvatio objašnjenje vojvode Stepe. Stigao je na front.

Eto takav je bio naš Kralj, "čika Pera". Jedan takav bi nam danas dobro došao, složićete se

























CONVERSATION