Studentski kulturni centar ili SKC




Evo, želeo bih da se malo podsetimo šta je nekad predstavljala ova danas sjajna kulturna ustanova koja je obeležila mnoge beogradske generacije i predstavljala je kultno mesto grada.

Studentski kulturni centar -SKC, “Srednjevekovni zamak“ u srcu Beograda jedno je od najznačajnijih mesta okupljanja hrabrih mladih tvoraca savremene kulture i umetnosti glavnog grada, dok je između dva svetska rata bio Dom oficirskih balova i takodje centar tadašnje gradske kulture.
Studentski kulturni centar, Beograđanima poznatiji po skraćenici – SKC – nalazi se u senci Beograđanke, u samom centru grada.
Zdanje u duhu romantizma od žute cigle sa ugaonom kulom više podseća na utvrđeni srednjevekovni zamak nego na savremeni kulturni centar koji neguje revolucionarni umetnički duh.
I zaista, ova jedinstvena građevina sa ratničkim simbolima na fasadi podignuta je kao Oficirski klub, poznatiji kao Oficirski dom.
Danas je ona mesto održavanja brojnih izložbi, koncerata, pozorišnih predstava, performansa,
radionica…

Studentski kulturni centar je već decenijama stecište novih stremljenja i ideja. Ovde su održane prve rokenrol žurke i projekcije filmova sa Zapada, a 70-ih godina prošlog veka odavde je krenula konceptualna umetnost u Srbiji.
Kao institucija, SKC je otvoren povodom Dana studenata 1971. godine, ali bogata istorija zdanja u kome se nalazi traje daleko duže.



 Izgradnju naložio je kralj Aleksandar I Obrenović za potrebe vojske. Posao je poveren Jovanu Ilkiću, jednom od najuglednijih arhitekata svog vremena, među čijim radovima se ističe i projektovanje Narodne skupštine u Beogradu.
                             

Oficirski dom zvanično je otvoren na kraljev rođendan, 14. avgusta 1895. godine. Da ironija bude veća, upravo je iz njega 1903. godine grupa oficira na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom krenula i izvršila atentat na kralja Aleksandra i kraljicu Dragu. Nakon tog događaja, u istoriji poznatog kao “Majski prevrat”, porodica Obrenović svrgnuta je sa srpskog prestola na koga se vratila dinastija Karađorđević.


Do Prvog svetskog rata, ali i u godinama nakon njega, Oficirski dom je bio središte građanske kulture u kome su se održavali oficirski balovi i humanitarne priredbe.
Velika dvorana nekadašnjeg Oficirskog doma a današnjeg Studentskog kulturnog centra, ukrašena visokom tavanicom i kolonadama, i danas pamti balove koji su se isticali po prestižu i otmenosti.

Protokol, visoke zvanice, svečane uniforme, lakovane čizme, bele rukavice, elegancija i raskoš beogradskih dama sve do Drugog svetskog rata bili su slika i prilika vremena koje je ispisalo slavne stranice istorije ovog zdanja u srcu Beograda.












CONVERSATION