Kraljeva kuća i crkva Svetog Đorđa na Oplencu

kuća Kralja Petra I















Trebalo bi prvo reći da se prostor današnjeg Oplenca i Topole pre 17. veka pominje pod imenom Kamenica, po obližnjoj reci. Sadašnje ime Oplenac je dobio po hrastovim i cerovim šumama kojima je bio prekriven, a od kojih se pravio oplen, važan deo na drvenim, zaprežnim kolima.

Kuća kralja Petra, ili Kraljeva kuća, izgrađena je kao kuća iz koje će se nadgledati radovi na izgradnji crkve Sv. Đorđa. Ubrzo po njenoj izgradnji, 1910. godine,u kuću se sa poslugom uselio kralj Petar I, i u njoj boravio sve do 1915, kada je sa vojskom krenuo u povlačenje preko Albanije.

Posle smrti kralja Petra I, 1921. godine, a naročito posle sahrane ubijenog kralja Aleksandra, u kuću su odlagani venci od plemenitih metala (od zlata i platine) koje su državne delegacije donosile na sahrane.
Nije opšte poznato da je na sahranu Kralja Aleksandra češka delegacija donela venac izrađen od zlata težine 70 kilograma.
Nažalost, ovim vrednim predmetima se "misteriozno" gubi svaki trag tokom 1947. i 1948. god. u vreme nemačke okupacije.
Danas se prostor kuće koristi za izložbe u vezi sa dinastijom Karađorđević.

Crkva Svetog Đorđa             

Neposredno po dolasku na presto 1903. Kralj Petar I Karađorđević je izabrao mesto za dinastičku zadužbinu, crkvu i mauzolej, na vrhu Oplenca.
Crkva Svetog Đorđa na Oplencu građena je kao hram i mauzolej vladarske porodice Karađorđević. Ona dominira krajolikom u koji se uklapa kako prefinjenim izgledom tako i belinom mermera sa Venčaca od kog je sačinjena, a belina u kontrastu sa zelenilom šuma i vinograda oko nje predstavlja savršeni sklad.
Posle drugog konkursa za idejno rešenje izabran je projekat crkve u srpsko-vizantijskom stilu.
Crkva je petokupolna građevina. Unutrašnja dužina hrama je 30 metara, a visina svoda 27 metara.

kupola i polielej
Ceo mozaik sastoji se od 725 slikanih kompozicija (513 u hramu i 212 u kripti), na kojima se nalazi 1.500 figura.

Ukupna površina mozaika je 3.500 m², sa 40 miliona raznobojnih staklenih kockica, koje imaju 16.000 raznih nijansi boja.

U hramu se nalaze dva sarkofaga: u severnoj pevnici sarkofag Kralja Petra I (1844–1921), ktitora crkve, a u južnoj pevnici sarkofag Vožda Karađorđa (1762–1817), prvog vladara obnovljene Srbije i rodonačelnika dinastije Karađorđevića.
kripta crkve
U kripti se nalazi 39 grobnica.
 Na Oplencu je do sada sahranjeno 28 članova Dinastije Karađorđevića tj. šest generacija porodice Karađorđević.

Samu gradnju crkve prekidali su prvo Balkanski, a zatim i Prvi svetski rat, te je kralj Petar I umro 1921. ne dovršivši svoju zadužbinu. Zamisao je bila da se na zidove crkve uklešu imena svih stradalih vojnika u Balkanskim ratovima, ali, kako je nedugo zatim u Prvom svetskom ratu Srbija izgubila preko 350.000 vojnika, od te ideje se moralo odustati.
8. septembra 1930. u prisustvu Kralja Aleksandra Karađorđevića i članova kraljevske porodice i gostiju patrijarh Varnava je osveštao crkvu, a zatim su Karađorđevi posmrtni ostaci svečano preneti iz  Topole u mauzolej dinastije.

Zbog svojih izuzetnih vrednosti, hram Svetog Đorđa u Topoli je proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

CONVERSATION

0 коментара:

Постави коментар

Hvala na Vasem misljenju